dinsdag 4 augustus 2015

Mijn Relatie Redden van - Ontrouw / Vreemdgaan

Mijn Relatie Redden van Ontrouw

"Mijn Relatie redden van...?" is een serie van 10 blogs over relatieproblemen die veel voorkomen. Aan de orde komen: waar begin jeslechte communicatieruzieseenzaamheidweinig sekssleurlangs elkaar heen leven, irritaties, ontrouw en discussies. Nu de negende: ontrouw / vreemdgaan. De voorbeelden in dit blog zijn slechts een fractie uit de relatiepraktijk. Lees het boek de Relatieballon als je wilt leren hoe je je relatie in TOP-conditie houdt. Zie de site voor de niet-goed-geld-terug garantie.

In dit blog:

Download ebook de Relatieballon
Download e-Book
 • Ontrouw komt keihard binnen
 • Wiens schuld is het? 
 • Factoren die ontrouw makkelijker maken
 • Kun je ervan herstellen?
 • Stappen in herstel
 • Waarom herstel werkt, gezien vanuit de Relatiebehoeftes
 • De beste bescherming: bouwen aan een TOP-relatie
 • Wat gegarandeerd niet werkt 
 • Waarschuwing: op eigen houtje lukt niet


Ontrouw komt keihard binnen


Het vertrouwen in de ander en/of jezelf is op een diep niveau geschaad. Het haalt het belangrijkste fundament van de relatie onderuit - kan ik erop vertrouwen dat je me niet opzettelijk pijn doet – en het triggert onze diepste angsten om niet genoeg te zijn, eenzaam te zijn of te falen. Deze blog bevat desondanks een boodschap van hoop, omdat de pijnlijke ervaring die er nu is de start kan zijn van een leerzame reis naar wat een relatie succesvol maakt en houdt. Dit werkt echter alleen als je beiden open staat om ervan te leren en hoe dan ook door wilt met elkaar, ook al wordt je heen en weer geschud door gevoelens van schaamte, frustratie, boosheid, verdriet, wantrouwen, verraad of misschien zelfs afkeer (al of niet van jezelf). Ook degene die vreemd is gegaan gaat meestal door een heftig proces, wanneer er tenminste sprake is van verantwoordelijkheid en spijt. Beide processen zijn echter niet te vergelijken en vergen een ander herstel.  


Wiens schuld is het?


Iedereen komt wel eens in de verleiding, maar de stap naar ontrouw wordt meestal gemaakt doordat er meerdere zaken niet goed zitten in de relatie. Iedereen is daarbij 100% verantwoordelijk voor zijn of haar aandeel en gedrag. Als jij compensatie zoekt voor iets wat je mist in je relatie, dan kun je nooit je partner de schuld geven van je ontrouw. Waarschijnlijk heb je al vele momenten voorbij laten gaan om wat je mist of graag anders zou willen te bespreken met elkaar en uiteindelijk heb je opgegeven er een oplossing voor te vinden. Die verantwoordelijkheid ligt bij jou. Willens en wetens heb je die stap gemaakt. Of misschien voel je je ontzettend schuldig over wat er is gebeurd en begrijp je niet hoe het zover heeft kunnen komen.  Hoe het ook zij, fouten zijn er om van te leren. Als je dat niet doet ga je ze herhalen.

Heb jij echter een partner die vreemd is gegaan, dan ben je vol ongeloof en op zoek naar antwoorden. Maar ondanks al je verdriet is het belangrijk dat je niet in de valkuil van schuld en genoegdoening stapt omdat het jullie leerproces en jullie herstel belemmert. Zoals gezegd is de kans dat er een aantal zaken niet goed zitten in jullie relatie en daar zal je naar moeten kijken. Maar de moedige stap om dit “blaming” los te laten is niet makkelijk als het allemaal vers is.


Factoren die ontrouw / vreemdgaan makkelijker maken


In onderstaand filmpje legt therapeute Andrea Cairella uit welke redenen er voor ontrouw zich in haar praktijk voordoen. Het is zeker geen complete lijst maar wellicht dat je er een of meerdere herkent. Zo wordt er onder andere gesproken over:

o   Te weinig intimiteit tussen partners
o   Uit wraak of genoegdoening
o   Wanneer verliefdheid is verdwenen
o   Als vlucht omdat de problemen in de relatie niet worden aangepakt
o   Om saaiheid te ontvluchten
o   Om de relatie te testen
De rode draad is dat de kwaliteit van de relatie laag is en de emotionele band tussen partners slecht. Dit is het gevolg van een gebrekkige invulling van elkaars relatiebehoeftes, meestal over wat langere tijd. Er is sprake van relatiehonger, meestal bij beide partners.Daar liggen gedragspatronen onder die herstel van die emotionele band verhinderen - je ontwijkt bijvoorbeeld om allerlei issues te bespreken. Soms heb je niet eens door waar je jezelf tegenwerkt.


Kun je ervan herstellen?


Het antwoord is ja (voor de meeste stellen), ook al denk je door de heftigheid van je emoties dat dit misschien niet meer mogelijk is of dat het geen zin meer heeft. Absolute voorwaardes zijn wel allereerst dat je het allebei nog wilt rechtzetten, ten tweede dat je open staat om te leren over jezelf en elkaar en tenslotte dat je tijd en moeite in het herstelproces wilt stoppen. De wonden zijn te helen, JUIST met elkaar. Als je nu stopt, blijft er een wond open die je misschien zult toedekken om hem te vergeten, maar die zijn invloed op de achtergrond nog lang zal doen blijven gelden. Het goede nieuws is, dat het mogelijk is te herstellen en dat de lessen die erin zitten ervoor kunnen zorgen dat de relatie sterker wordt dan hij was.


Stappen in herstel


Zoals eerder al benoemd gaan beide partners hun eigen proces door en steunen ze tegelijkertijd het proces van de ander. Dit kun je niet zelf, zonder hulp, organiseren. Je hebt een coach nodig om dat allemaal in goede banen te leiden. In dat herstelproces zijn een aantal thema’s te herkennen, of zo je wilt mijlpalen te halen:

Stap 1:  Verwerken van wat er is gebeurd

 • Dealen met alle emoties van jezelf en elkaar
 • Beantwoorden van vragen die leven
 • Ondersteunen van elkaar bij de verwerking

Stap 2:  Vertrouwen in elkaar weer terugwinnen

 • Door basisafspraken hierover te maken
 • Door te leren hoe je jezelf en elkaar aan de afspraken houdt
 • zie ook artikel (wikihow – Het vertrouwen van je partner weer opbouwen na ontrouw) - LINK

Stap 3:  Onderzoeken waarom het is gebeurd en werken aan de onderliggende issues

 • Beiden je aandeel er in zoeken en erkennen
 • Oplossingen te bedenken die voor BEIDEN werken

Stap 4:  Herstel van commitment naar de relatie

 • Beslissen om er weer voor te (willen) gaan
 • Intenties weten om te zetten in acties

Stap 5:  Bouwen aan een nieuwe relatie

 • Een duidelijke blauwdruk en richting hebben voor een toprelatie
 • Ownership bij beiden voor de eigen rol en voor de relatie
 • Volstrekte eerlijkheid naar elkaar over de relatie

Stap 6:  Afbreken van de Radar

 • Die zorgt dat je continu op je hoede bent
 • Waardoor gedrag telkens wordt beoordeeld en gewogen
 • Het stoppen van de Radar maakt dat je je weer vrij kunt voelen

Waarom het herstel werkt, gezien vanuit de Relatiebehoeftes


In onderstaande figuur staan de zeven Relatiebehoeftes weergegeven. Hoe meer je de Relatiebehoeftes voor elkaar vult, hoe beter de relatie voelt en hoe meer je, na verloop van tijd, van elkaar gaat houden.

oplossen relatieproblemen Sleur Ruzies Eenzaamheid
Zeven Basisbehoeftes in een intieme Relatie

Relatiebehoeftes vul je in met gedrag. Wat je doet vult ze positief in OF holt ze uit. Er is geen tussenweg. Voor meer uitleg verwijs ik je naar mijn vlogs hierover en het boek.

In geval van vreemdgaan wordt direct op een heftige manier het fundament onder de relatie weggevaagd. De alles dragende behoefte aan Veiligheid en Support wordt weggeslagen en de hele behoeftepiramide stort in elkaar. Alles wat je probeert zal geen effect hebben voordat je eerst met elkaar deze behoefte weer voor elkaar invult. Als je de stappen uit de vorige alinea nog eens bekijkt, dan mag het duidelijk zijn dat de emotionele support die je elkaar geeft bij stap 1 t/m 3 cruciaal is om een begin te maken met het herstel van het vertrouwen. Alleen dan ontstaat er bewijs en daarmee bereidheid om er weer voor te willen gaan. Maar dat is niet genoeg. Want zonder te leren van het verleden en zonder te weten wat een relatie succesvol maakt, kan er geen vertrouwen ontstaan in een hernieuwde toekomst samen. Ook dat bouwt mee aan een hernieuwd vertrouwen.


De beste bescherming voor straks: bouwen aan een TOP-relatie 


In het proces van werken aan herstel kom je er vanzelf achter waar je de Relatiebehoeftes minder goed of niet voor elkaar in het verleden hebt ingevuld. De hernieuwde invulling hiervan in jullie relatieleven passen is niet alleen een belangrijke stap naar verbetering, het voorkomt ook dat er “Relatiehonger” ontstaat. Maar waarom zou je voor de 6 gaan en niet voor de 8 of zelfs nog hoger? Dit is namelijk de beste bescherming tegen verleidingen van buitenaf en tegelijkertijd het fijnste om te ervaren. Lees het boek de Relatieballon om meer over die blauwdruk te weten te komen. Het helpt je herinneren hoe je zo’n TOP-relatie bouwt en vooral ook in stand houdt. Onze trainingen maken het mogelijk om je relatie op een hoog niveau te houden. 

Wat gegarandeerd niet werkt


In verwijten blijven hangen, wraak nemen, afstand houden, onopgelost laten, gebruiken als machtsmiddel over de ander, denken dat je het verdient en daarom maar accepteren, de kinderen in de crisis betrekken, denken dat het wel over zal gaan (zonder er iets aan te doen), denken dat een goed gesprek het oplost, hopen dat de belofte van de ander stand houdt (zonder met elkaar de relatie aan te pakken), je emoties erover weg te stoppen, ook een affaire beginnen, in de slachtoffer-stand blijven hangen, net doen alsof het er niet is, ……………


Waarschuwing: de kans dat je er op eigen houtje uitkomt is zeer klein


Als je midden in een crisis zit vanwege ontrouw, dan is de kans uitermate klein dat je er samen goed doorheen komt. Niet alleen vanwege de vele emoties die er vaak mee gepaard gaan waardoor je makkelijk uit de bocht vliegt, maar simpelweg omdat jullie elkaars coach niet kunnen zijn in dit proces van herstel. Nog daargelaten dat je weet waar de uitgang te vinden is, of hoe je jullie relatie verbetert op een duurzame manier. Als het je al lukt om weer naar een “voldoende” te krabbelen, dan duurt dit veel te lang met alle gevolgen van dien. Maar terug naar een voldoende is niet genoeg. Je zult completer met je relatie aan de slag moeten om herhaling te voorkomen, maar vooral om er iets mooiers voor terug te krijgen.
http://www.derelatieballon.nl/boeken/Download ebook de Relatieballon
Download e-Book

Meer weten over De Relatieballon?


Ga voor de website naar: De Relatieballon
Ga voor de boeken naar: De Relatiepuzzel uitgelegd
Ga voor relatietrainingen naar: Samen maximaal leren in een Weekend

Ga voor relatiecoaching naar: Samen Duurzaam uit het Dal

2 opmerkingen:

 1. Ik denk eigenlijk dat we allemaal niet al deze misleiding en leugens van onze partner en partners hoeven te ondergaan ... in een geval van mij toen ik ziek en moe werd van alle leugens en bedrog, dus ik moest contact opnemen met een vriend van mij die me heeft voorgesteld aan een van de beste hackers in de game ..
  hacknspytech bij gmail dot com..Hij heeft me veel onthuld en me geholpen om te weten wat er aan de hand was.
  In het geval dat je hulp nodig hebt bij het hacken van een telefoon of account of andere banen. Vertel hem ik heb je doorverwezen. Hij is aardig en helpt je graag.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn man Wim Schaefers vertraagde met de liefde van mijn leven na een enorm gevecht. Hij zei dat het voorbij was tussen ons en dat hij me nooit meer terug zou nemen nadat ik verschillende dingen met hem had gestopt. Ik realiseerde me eerst dat hij de liefde van mijn leven was nadat ik hem verloor.
  Ik wil hem terug, maar ik wil hem ook niet nog een keer pijn doen. Ik weet niet zeker hoe ik hem zelfs terug kan krijgen, het lijkt erop dat hij zijn leven voortzet. Ik kwam online een reactie tegen, las een bericht van een dame uit Haarlem genaamd KyraJoëlle, ze gaf een getuigenis van hoe haar ex na twee terugkeert jaren van afscheiding, liet ze achter, ze getuigde dat een spirituele genezer, Osagiede genaamd, voor haar een betovering luncht. Ik stuur ook een e-mail naar Dr. Osagiede om me te helpen mijn ex-liefdespartner terug te krijgen, ik leg al mijn huwelijksproblemen aan hem uit en Dr.osagiede beloofde me mijn ex-man terug te geven binnen twee dagen na het spellen van gebed en opgeofferd om de liefde te charmeren, probeerde ik, ik voorzag in alle liefdesspreukartikelen en materialen die van mij nodig waren, er werd mij gezegd middernachtgebed uit te voeren. Twee dagen na het eerste gebed was ik verrast dat het precies was zoals Dr. Osagiede me beloofde dat mijn ex me op een mobiele telefoon zou bellen om me te verontschuldigen, mijn man Aslund belde me op met een onbekend nummer, hij vraagt ​​om excuses en maakt een afspraak om af te spreken. we zagen elkaar vaak in dezelfde week, liefde betovering werd voor mij gelanceerd in de Dr. Osagiede Tempel alles werd voor mij gedaan, het werkt naar mijn beste. Ik ben vandaag blij dat we als gezin gelukkig samenleven. ik ben dankbaar. dankzij deze geweldige man Osagiede. Aanvankelijk had ik de angst voor twijfel, maar ik probeer het en het werkt naar mijn beste. Ik weet zeker dat dit ook voor jou werkt om verloren liefdesrelaties met je partner te herstellen. email dr osagiede op zijn persoonlijke email op: doctorosagiede75@gmail.com of whatsapp op +2349014523836

  BeantwoordenVerwijderen