woensdag 14 januari 2015

Mijn Relatie Redden van - Irritaties

Relatie Redden van Irritaties
Je Relatie Redden van Irritaties

"Mijn Relatie redden van...?" is een serie van 10 blogs over relatieproblemen die veel voorkomen. Aan de orde komen: waar begin je, slechte communicatie, ruzies, eenzaamheid, weinig seks, sleur, langs elkaar heen leven, irritaties, ontrouw en discussies. Vandaag de achtste: irritaties. De voorbeelden in dit blog zijn slechts een fractie uit de relatiepraktijk. Lees het boek de Relatieballon als je wilt leren hoe je je relatie in TOP-conditie houdt. Zie de site voor de niet-goed-geld-terug garantie.
In dit blog:

Download ebook de Relatieballon
Download e-Book
  • Elke relatie krijgt vroeg of laat te maken met honger
  • Honger brengt spanning en verkleurt je bril
  • Belangrijk is hoe je voortaan met die irritaties omgaat
  • Wat niet werkt: Relatieverstikking
  • Wat werkt: Respectvol delen en voorbij de mist kijken
  • Wat daarna werkt: aan de slag met Relatiebehoeftes
  • Waarschuwing: Word geen beroepszeikerd
  • Support van de Relatieballon
  • Meer weten over de Relatieballon?
Ze lijken er ineens te zijn, die irritaties. De kans is ook nog eens groot dat we er vervolgens verkeerde conclusies aan verbinden: “….Dan zullen we wel niet zo goed bij elkaar passen, anders zou ik me niet zo irriteren aan jou….”   -   Er kan natuurlijk van alles aan de hand zijn, maar de kans is groot dat je je verschrikkelijk vergist en dat - als je er anders naar leert kijken – tot je vreugde gaat merken dat de oplossing veel dichterbij is dan je denkt.

Elke relatie krijgt vroeg of laat te maken met honger


Je relatie voelt fijn en geweldig als jullie voor elkaar de zeven Relatiebehoeftes op een hoog niveau invullen. Relatiehonger ontstaat wanneer er sprake is van relatiebehoeftes die te weinig worden ingevuld. Dit gaat meestal ongemerkt, maar op de een of andere manier voelen we al een tijdje weinig support, bepaalde afstand, gemis van gesprekken en tijd samen, enzovoorts. Het hoort bij ons drukke leven dat we met tijd en wijle te weinig tijd en energie in onze relatie stoppen. Niet in de laatste plaats omdat velen van ons denken dat als onze relatie goed voelt (zoals in het begin), hij geen of weinig onderhoud nodig heeft en we onze aandacht lekker kunnen richten op het werk, de kinderen, familie, vrienden, hobby’s. Een foute gedachte die er makkelijk toe kan leiden dat je de gewoonte ontwikkelt om je relatie – in tijd gemeten - een veel te lage plaats te geven. Wat het in ieder geval doet is je aandacht afleiden van een sluimerend en desastreus proces.

Honger brengt spanning en verkleurt je bril


De groeiende relatiehonger (zie ook filmpje) brengt een gevoel van ongenoegen over je relatie teweeg, dat op de achtergrond aanwezig is zonder dat we ons daar direct van bewust zijn. Wat we wel merken is dat we minder ontvankelijk worden naar elkaar in gesprekken, of minder bereid zijn elkaar te helpen. Daar reageren we dan weer op door nog minder tijd te nemen voor elkaar en nog meer “ons eigen ding" te doen, kortom nog meer afstand te creëren. De vicieuze cirkel is geboren en bewust of onbewust concluderen we dat onze partner al een tijdje in gebreke blijft: we missen iets. We beseffen alleen niet dat dit 24/7 onze bril naar de ander kleurt. Elke keer als we onze partner zien projecteren we dit ongenoegen op hem of haar. Gevolg: we voelen irritatie als ze iets doen of zeggen en als dat maar lang genoeg onopgelost blijft, gaan we twijfelen of we wel bij elkaar horen.
 


Veel belangrijker is hoe je vanaf nu met die irritaties om gaat


Irritaties over een langere periode, zijn dus een teken dat jullie elkaars relatiebehoeftes al te lang onvoldoende invullen. Dat heeft niets te maken met een slechte match. Beschouw ze voortaan daarom als waarschuwingslampjes. Er zit gewoon te weinig brandstof in jullie Relatieballon en daarom dwarrelt hij op een laag niveau en raak je over het minste of geringste van je partner geïrriteerd. Zo gauw je weer brandstof in jullie ballon brengt, verdwijnen die irritaties als sneeuw voor de zon. Als jij ze al even voelt, zal je dat bespreekbaar moeten maken. Je partner is geen helderziende. Doe je dat niet, dan geef je ruimte aan een nog veel venijniger proces, namelijk Relatieverstikking.

Wat niet werkt: Relatieverstikking


Sommigen van ons kiezen ervoor om die irritaties niet, afgezwakt of indirect te laten blijken. Waar het op neer komt is dat we in al die gevallen niet duidelijk uitspreken wat ons ware gevoel is. We houden ons in, vaak omdat we denken dat we anders de relatie zouden schaden. Het is echter je mond houden dat de relatie schade toe brengt. Wat je namelijk doet is je gevoel erover wegdrukken en naarmate de tijd verstrijkt en je steeds meer wegdrukt, ga je vanzelf steeds meer afstand voelen om je uiteindelijk af te keren of je bereikt het laatste stadium van afstompen. Dan heb je net zo lang je gevoelens weggestopt en onderdrukt, dat je hiermee je vermogen tot voelen richting je partner hebt verloren. In onderstaand filmpje wordt dit proces verder uitgelegd.


 
Het goede nieuws is dat dit proces omkeerbaar is. Zo gauw jij gaat delen wat je bezig houdt voorkom je relatieverstikking. Doe je dat op een respectvolle manier, dan is de kans aanzienlijk hoger dat je ook je partner meekrijgt in het werkelijk aanpakken van de oorzaak.


Wat wel werkt: respectvol delen en voorbij de mist (leren) kijken


Respectvol delen doe je door te leren om niet in verwijten te vallen, terwijl je toch duidelijk maakt wat er niet werkt voor je of wat je irriteert. Dat voorkomt een hoop gedoe omdat verwijten bijna altijd tegenreacties uitlokken. Je doet dit onder andere door je bewust te zijn van de manier waarop je iets zegt en jezelf meteen te corrigeren als het net even verkeerd uit je mond komt. Dit kun je prima leren. De communicatietraining van de Relatieballon leert je dit. Hieronder vind je een voorbeeld van hoe dat zou kunnen. In de bibliotheek staan meerdere voorbeelden van samenwerkend communiceren.


http://www.derelatieballon.nl/bibliotheek/relatieproblemen-oplossen/irritaties/giving-receiving-feedback/


Soms is uiten genoeg om stoom af te blazen en weer verder te kunnen. Maar in de meeste gevallen zal dat onvoldoende zijn en is het nog nodig om in de Relatiebehoeftes te duiken zodat je de achterliggende honger kunt stillen voor elkaar.

Wat daarna werkt: concentreer je op de zeven Relatiebehoeftes


Het gaat dus niet werkelijk om de irritatie, maar om de gebrekkige invulling van de Relatiebehoeftes die er aan ten grondslag ligt. Onderzoek en evalueer hoe jullie voor elkaar de Relatiebehoeftes invullen en corrigeer meteen. Je gaat merken hoe snel de irritaties zullen afnemen. Onderstaand filmpje legt je uit hoe je dat kunt doen. Let er op dat de Relatiebehoeftes een speciale volgorde hebben, wil je er duurzaam aan werken. Dat vindt je in dit filmpje uitgelegd of uitgebreid in het boek.Waarschuwing: Word geen beroepszeikerd


Zo nu en dan je hart luchten is goed en ook nodig. Maar stelselmatig klagen is een ander verhaal. Het wordt door velen als normaal of onschuldig gedrag beschouwd, maar het kan makkelijk overgaan naar een houding van algehele negativiteit. Je wordt dan een pessimist, een negatieveling, iemand voor wie het glas per definitie half leeg is, in plaats van half vol. Hoewel je het niet verkeerd bedoelt, vernietig je door je voortdurende negatieve houding alle spontaniteit bij jezelf en de mensen om je heen. Mensen houden vervolgens afstand omdat ze geen zin hebben in je commentaar en je partner trekt een emotionele muur op om met die negativiteit om te kunnen gaan. In zo’n omgeving is het niet mogelijk een fijne relatie te realiseren omdat het de behoeftes aan veiligheid, support, acceptatie, aandacht en waardering ondermijnt. Dit kun je gelukkig veranderen. Je bent namelijk niet een pessimist, je doet zo. Dat betekent dat je hieraan kunt werken. Dat kan met training of coaching. Pak het op als het op jou van toepassing is. Je leven wordt er een stuk leuker door en het komt je relatie geweldig ten goede.


Support van de Relatieballon


Eerst en vooral: lees het boek voor waardevolle tips en adviezen om je relatie gezond te houden. Onderaan de pagina vind je een link. Daar kun je tevens de paperback bestellen.

Voor specifieke onderwerpen zijn er diverse 2-daagse trainingen:

·        Hoe bouw je een TOP-relatie met de zeven Relatiebehoeftes?        Vieren & Verdiepen
·        Hoe leer je om niet in verwijten te communiceren?                          Sterker Communiceren
·        Hoe leer je om te zien wat er echt aan de hand is?                           Voorkom Afkoeling

Zit je vast in negatieve patronen? Ga dan coachen

In de Bibliotheekvan de Relatieballon vind je interessante blogs en filmpjes over uiteenlopende onderwerpen om je inzicht in bepaalde onderwerpen te vergroten.


http://www.derelatieballon.nl/boeken/Download ebook de Relatieballon
Download e-Book

Meer weten over De Relatieballon?


Ga voor de website naar: De Relatieballon
Ga voor de boeken naar: De Relatiepuzzel uitgelegd
Ga voor relatietrainingen naar: Samen maximaal leren in een Weekend

Ga voor relatiecoaching naar: Samen Duurzaam uit het Dal

Geen opmerkingen:

Een reactie posten