donderdag 1 mei 2014

Mijn Relatie Redden - Waar begin ik bij meerdere problemen?


"Mijn Relatie redden van..." is een serie van 10 blogs over relatieproblemen die veel voorkomen. Aan de orde komen: Waar begin ik?, slechte communicatie, ruzies, eenzaamheid, weinig seks, sleur, langs elkaar heen leven, irritaties, ontrouw en discussies. Vandaag de eerste: waar begin je als je meerdere relatieproblemen hebt? De voorbeelden in dit blog zijn slechts een fractie uit de relatiepraktijk. Lees het boek de Relatieballon als je wilt leren hoe je je relatie in TOP-conditie houdt. Zie de site voor de niet-goed-geld-terug garantie.


In dit blog:

 • Wat zijn de meest voorkomende relatieproblemen?
 • Bij meerdere problemen heb je houvast aan de 7 Relatiebehoeftes
 • Het beste is om voor coaching te gaan
 • Meer weten over de Relatieballon?

Wat zijn de meest voorkomende Relatieproblemen?


Uit een onderzoek van de Stichting Korrelatie in 2009, gaven stellen verschillende oorzaken aan voor de relatieproblemen die ze ondervonden. In 2013 publiceerde het RIVM de resultaten van een groot bevolkingsonderzoek met opmerkelijke resultaten (waaronder de constatering dat 1/3 van de stellen zich eenzaam voelt in de relatie). Wij hebben ze samengevat tot de volgende thema's:
  
 • Slechte communicatie
 • Sleur & saai
 • Seks (weinig of geen)
 • Irritaties
 • Discussies (huishouden, opvoeding, etc)
 • Ruzies
 • Ontrouw
 • Eenzaamheid
 • Langs elkaar heen leven

In de verschillende blogs wordt per thema uitgelegd hoe ze ontstaan, wat je kunt doen om ze op te lossen en hoe je ze kunt voorkomen. Maar deze problemen staan meer dan eens niet op zichzelf. Veel stellen ervaren een combinatie ervan en wat doe je dan? Is er een volgorde die je moet aanhouden? Het lijkt dan misschien logisch om de meest urgente eerst aan te pakken.


Bij meerdere relatieproblemen heb je houvast aan de 7 Relatiebehoeftes


Als er sprake is van meerdere relatieproblemen tegelijkertijd, dan kun je die alleen maar duurzaam benaderen en oplossen door er met de bril van de zeven Relatiebehoeftes naar te kijken. Alle problemen zorgen ervoor dat de verschillende behoeftes slecht of niet worden ingevuld. Hoe groter de problemen, hoe slechter de invulling en hoe lager de scores. Meerdere problemen maken het in eerste instantie complexer omdat ze elkaar versterken. De eenvoud breng je weer terug door - los van de problemen - naar de verschillende behoeftes te kijken. Je kunt ze een score geven en van daaruit werken om ze te verbeteren. In dit filmpje worden de behoeftes nog eens uitgelegd.
De Relatiebehoeftes staan niet voor niets in deze volgorde "opgestapeld" weergegeven. Ze verhouden zich hiërarchisch tot elkaar. Je kunt pas duurzaam aan een bepaalde behoefte werken als de onderliggende behoeftes op minimaal voldoende niveau zijn ingevuld.  In het hiernavolgende filmpje wordt dat uitgelegd waar je dan op moet letten. Ook dit moet meegeneomen worden bij het aanpakken van meerdere problemen.
Maar ik moet je tegelijkertijd waarschuwen voor teleurstelling. Want de kans is aanzienlijk dat (bij meerdere problemen) jullie door de sterk negatieve sfeer en het gebrek aan bepaalde vaardigheden, niet in staat zullen zijn jezelf te evalueren, laat staan elkaar support te geven in de goede richting.
 
Jullie hebben namelijk samen een dagelijks leven gebouwd dat vol zit met gewoontes, (reactie)patronen en overtuigingen die de huidige misère in stand houden, of waar je op zijn minst veel last van hebt. Zoals gezegd, mis je daarbij (vooralsnog) de vaardigheden om eruit te stappen, anders had je dat al wel gedaan.


Het beste is om voor coaching te gaan


Laat ik meteen duidelijk zijn: als er meerdere problemen tegelijkertijd spelen, dan kom je daar zeer waarschijnlijk op eigen kracht niet uit. Dan is het belangrijk om trainingen te volgen of te gaan coachen.  Wil je echter snel en duurzaam resultaat, dan is coachen de beste optie omdat je meteen alles wat je leert direct toepast in je dagelijkse leven. Onderstaand filmpje zet onze 3 manieren van support nog eens naast elkaar.


Het goede nieuws is dus dat je uit die patronen kunt breken, mits je dat allebei wilt. Je leert daarbij vaardigheden voor het leven zodat de veranderingen duurzaam zijn en de coach zoomt in op jullie individuele leerproces. Een betere begeleiding is er niet. Als je beiden genoeg hebt van de ruzies, of juist de stiltes, de discussies, de irritaties, afstand en gebrek aan intimiteit, dan kan die pijn JUIST de prikkel vormen om er eindelijk eens iets aan te doen.

Als je meer wilt weten hoe al deze relatieproblemen samenhangen, lees dan het boek De Relatieballon waarin alle problemen worden vertaald naar de zeven Relatiebehoeftes. Tevens geeft het je aanwijzingen wanneer het nog mogelijk is om zelf te verbeteren of wanneer je beter voor training of coaching kunt gaan. Blijf hoe dan ook zoeken naar oplossingen!http://www.derelatieballon.nl/boeken/Download ebook de Relatieballon
Download e-Book

Meer weten over De Relatieballon?


Ga voor de website naar: De Relatieballon
Ga voor de boeken naar: De Relatiepuzzel uitgelegd
Ga voor relatietrainingen naar: Samen maximaal leren in een Weekend

Ga voor relatiecoaching naar: Samen Duurzaam uit het Dal

Geen opmerkingen:

Een reactie posten