donderdag 10 april 2014

RIVM: 33% van de stellen is eenzaam in de relatie (!)

Bron: www.derelatieballon.nl 

Op 1 oktober 2013 stond er een bijzonder bericht in de kranten. In een groot onderzoek over eenzaamheid door het RIVM onder 370.00 mensen blijkt 33% van de gehuwden of samenwonenden zich eenzaam te voelen. In deze blog leg ik uit waarom eenzaamheid als pijnlijk wordt ervaren en leg ik de link met de Relatiebehoeftes om aan te geven waaraan je kunt werken om het tij te keren.
Eenzaamheid volgt uit een gebrek aan verbondenheid
John Bowlby was een Britse psychiater die vanuit zijn ervaringen met oorlogswezen na WO-II bekendheid verwierf met zijn hechtingstheorie. Hij was een van de eersten die het enorme belang van een betekenisvolle emotionele band en veilige hechting voor het welzijn van kinderen onderkende. Later onderzoek heeft aangetoond dat dit voor volwassenen niet anders is. De plek waar we dit kunnen realiseren: een liefdesrelatie, krijgt hiermee een hele andere dimensie. Juist in een relatie willen we die betekenisvolle en veilige emotionele band ervaren met onze partner. We ervaren dan een innerlijke rust die ons de kracht geeft om de wereld aan te kunnen. Zonder dat, is er een diepe inwendige pijn die sommigen ertoe brengt door ruzies te proberen het contact te herstellen, sommigen sluiten zich emotioneel af door het te onderdrukken, of ze verlaten de relatie. De relatietherapeute Sue Johnson heeft vanuit deze principes haar interventiemethode EFT ontwikkeld die de laatste jaren onder therapeuten in opmars is. In een van de volgende bloggen ga ik hier verder op in.
Keer het tij, anders betaal je een hoge prijs
Er niet aan werken is geen optie. Je ontzegt jezelf anders een fundamentele behoefte van je mens-zijn en het plezier dat een relatie kan brengen. Het hoeft echt niet moeilijk te zijn. Soms zijn stellen prima in staat, als ze eenmaal de patronen leren zien en een richting weten voor de oplossing, om samen te verbeteren. Waar ligt dan die oplossing? Door bewust de zeven relatiebehoeftes beter voor elkaar in te vullen.
Daar zit wel een volgorde in die je in de gaten moet houden. In onderstaande figuur zie je de zeven relatiebehoeftes aan de rechterzijde opgesomd. Door de behoeftes aan veiligheid en support, acceptatie en aandacht BETER voor elkaar in te vullen versterk je het fundament aan vertrouwen en respect in de relatie. Deze drie behoeftes zijn direct te linken aan de veilige emotionele verbinding. PAS DAARNA kun je werken aan intimiteit door de behoeftes aan waardering en verbondenheid  verder in te vullen.
                            De Hiërachie Van Behoeftes In Een Relatie6 
Als je eenmaal deze behoeftes beter vervult voor elkaar, ga je merken dat de verbinding uit het begin niet alleen langzaam terugkomt, maar dat je hem zelfs nog verder kunt laten groeien. Het LEESBOEK en het WERKBOEK van De Relatieballon, geven je aanwijzingen hoe je dit met elkaar realiseert.  Merk je echter dat het lastig is om hieraan te werken, laat je dan niet uit het veld slaan. Er zitten vaardigheden achter die iedereen kan leren. Ga TRAINEN als je sneller vooruit wilt, of zoek een COACH als je vastloopt. Geef jezelf en elkaar dit belangrijke cadeau van verbondenheid.


http://www.derelatieballon.nl/boeken/



Download ebook de Relatieballon

1 opmerking:

  1. Mijn hart was gebroken, ik geloof nooit dat ik mijn ex weer terug zal krijgen totdat Dr. Trust mijn ex binnen 24 uur terugbracht met een krachtige liefdesbetovering. Hij is betrouwbaar voor positief resultaat, neem contact op met de spell-caster voor liefdespreuk via e-mail: >>>> placeofsolution@yahoo.com <<<< of WhatsApp op + 1443281 3404

    BeantwoordenVerwijderen